Странице

среда, 31. јануар 2024.

Учимо сви заједно

 


 

 

Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка: “Учимо сви заједно”.

Образовање је основно право сваког детета. Као друштво смо дужни да образовање обезбедимо сваком детету, а то се најбоље постиже инклузивним образовањем.

ОШ “ Мара Јанковић” у Кусићу, као формални партнер локалној самоуправи на овом пројекту чији је назив: “ Баци пет за бољи свет”имала је бројне активности са свим ученицима и родитељим. Уз наставни кадар који је схватио значај оваквог пројекта, успели смо да унапредимо доступност, праведност и отвореност образовања. Циљ нам је био да се сва деца уче и развијају своје компетенције кроз квалитетно инклузивно образовање које доприноси њиховом благостању и подстиче њихово активно учешће у заједници. Образовање у Републици Србији мора бити обезбеђено за сву децу, ученике и одрасле подједнако, на принципу социјалне правде и принципу једнаких шанси без дискриминације. Образовни систем мора пружити једнака права и приступ образовању свој деци, ученицима и одраслима, без дискриминације и раздвајања било које врсте. Данас смо у Кусићу, поводом 31.01.2024. Националног Дана без дуванског дима, презентовали филм, а секретар Црвеног крста нам је одржао предавање на тему: “ Свака цигарета смета”.Предавање је било интерактивно а деца су углавном коментарисала ситуацију у кући у којој се она налазе.Деца и њихове породице живе И упућени су на институције локалне заједнице. Тако се и инклузивно образовање и сви његови аспекти дешавају у јединици локалне самоуправе. Оне имају изворне надлежности и поверене послове од којих зависи спровођење инклузивног образовања и његовог унапређивања: финансирање установа образовања и додатне образовне подршке, обезбеђивање приступачности, пружање услуга социјалне и здравствене заштите на локалном нивоу.